/ Aρχική σελίδα / Άρθρα / Βρεφική Ηλικία / Φροντίδα / Μπάνιο

Μπάνιο

ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΕΡΑ

Τον πρώτο καιρό τον περάσατε στο ειδικό μπάνιο για τα βρέφη, με σφουγγαράκια και χαδάκια. Το μωρό σας δεν καταλάβαινε και πολλά πράγματα ούτε ήταν σε θέση να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο σε αυτή την διαδικασία. Τώρα όμως μεγάλωσε έχει αρχίσει να στηρίζεται μόνο του και κυρίως δεν χωράει πλέον στο μπάνιο του.
Είναι πλέον καιρός να μετακομίσετε στην μπανιέρα.

Η υπομονή και η καλή διάθεση είναι και εδώ απαραίτητες όπως και σε κάθε άλλο στάδιο της ανατροφής και της φροντίδας του μωρού σας. Σκοπός σας είναι να το κάνετε να αγαπήσει την καθαριότητα και να του μεταδώσετε το μήνυμα ότι ο χρόνος που περνάει μέσα στο νερό δεν είναι βαρετός αλλά άλλη μια ευκαιρία για καλοπέραση και διασκέδαση.
Αρχίστε με τα μικρά
Το μωρό σας μπορεί να αισθανθεί ότι απειλείται από την έκταση της μπανιέρας. Βάλτε μέσα και το βρεφικό του μπανάκι και συνεχίστε να το πλένετε σε αυτό για λίγο ακόμη.
Εμποδίστε το να καταπιεί νερό
Και με μικρότερη ποσότητα νερού μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας. Το μωρό σας θα έχει την άνεση να παίζει όση ώρα το πλένετε χωρίς να φοβάται. Καθώς εξοικειώνεται σιγά σιγά αρχίστε να αυξάνετε την ποσότητα του.
Η αξία της ηρεμίας
Ίσως ο θόρυβος της βρύσης που τρέχει ακούγεται απειλητικός στο μωρό σας. Φροντίστε να έχετε γεμίσει την μπανιέρα και να έχετε κλείσει τις βρύσες πριν το βάλετε μέσα. Μερικά μωρά φοβούνται τον ήχο που κάνει το σιφόν όταν αδειάζει, ανησυχούν μήπως το νερό τα παρασύρει.
Τραγουδήστε
Το μπάνιο του δεν είναι αγγαρεία είναι διασκέδαση (ή τουλάχιστον μπορεί να γίνει με την βοήθειά σας φυσικά). Δώστε του τα πλαστικά ζωάκια του και αφήστε το να παίξει όσο θέλει. Μην ντραπείτε να ξαναγίνετε παιδιά και να συμμετέχετε στα παιχνίδια του με παραμυθάκια αστείους ήχους και τραγουδάκια. Κάντε το σαπούνισμα επιμορφωτική διαδικασία ονομάζοντας τα μέλη του σώματός του καθώς τα πλένετε. Πείτε του «τώρα πλένουμε το χεράκι» ή «τώρα καθαρίζουμε την κοιλίτσα». Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη δεν υπάρχουν περιορισμοί, μόνο προσοχή μην αφήσετε να μπει το κεφάλι του κάτω από το νερό, γιατί αλλιώς θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αντί για την αγάπη για το υγρό στοιχείο θα του δημιουργήσετε μόνιμη απέχθεια και για τα πλατσουρίσματα και για τα παιχνίδια.

Δισταγμοί


Όλα είναι έτοιμα έχετε δημιουργήσει την τέλεια ατμόσφαιρα αλλά το μικρό σας κλαιει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να σκαρφαλώσει έξω από την μπανιέρα;
Υπομονή.
Ακόμα και ένα παιδί που αντιπαθεί το μπάνιο θα μάθει να του αρέσει αν του δοθεί η ευκαιρία να παίξει και να γνωρίσει το περιβάλλον οπωσδήποτε όμως κάτω από την επίβλεψή σας. Στρώστε ένα χαλί στο πάτωμα του μπάνιου δίπλα από την μπανιέρα και αφήστε το εκεί δίνοντάς του μερικά παιχνίδια. Αφήστε επίσης μέσα στην μπανιέρα παιχνιδάκια και σε λίγη ώρα πιθανόν να σας εκπλήξει με την διάθεση του να μπει μόνο του στο νερό.
Μερικά μωρά μαθαίνουν να αγαπούν το μπάνιο αν και η μαμά τους ή ο μπαμπάς τους μπαίνουν μαζί τους στην μπανιέρα. Αν το δικό σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία δοκιμάστε το για μερικές φορές τουλάχιστον, άλλωστε έτσι ευχαριστείτε και τον εαυτό σας ταυτόχρονα.
Αν συνεχίζει παρόλη σας την υπομονή και την εφευρετικότητα συνεχίζει να επιμένει στην άρνηση του υποχωρήστε. Ίσως δεν είναι ακόμη έτοιμο να αποχωριστεί το μικρό και γνωστό του βρεφικό καταφύγιο. Συνεχίστε να το πλένετε εκεί για λίγο καιρό ακόμη. Την επόμενη φορά που θα ξαναδοκιμάσετε ίσως ανακαλύψετε ότι το φοβισμένο γατάκι σας έχει μετατραπεί σε ένα άφοβο ψαράκι.


ΤΑ ΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Κατεβάστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα και μην παραμελείτε ποτέ να ελέγχετε την θερμοκρασία του νερού πριν βάλετε μέσα το μωρό. Δοκιμάστε το νερό με τον αγκώνα σας ή με τον καρπό σας δεδομένου ότι οι παλάμη του χεριού σας δεν είναι τόσο ευαίσθητη στην ζέστη.
Ανοίξτε το κρύο νερό πρώτο και κλείστε το τελευταίο. Έτσι οι διακόπτες από τις βρύσες αλλά και οι τυχόν σταγόνες θα είναι κρύες. Αν χρειάζεται προσθέσετε ζεστό νερό κατά την διάρκεια του μπάνιου απομακρύνετε το μωρό στην άλλη άκρη της μπανιέρας μακριά από την βρύση.
Απομακρύνετε οτιδήποτε επικίνδυνο εκτός της ακτίνας δράσης του μωρού σας.
Ποτέ μην αφήνετε ένα παιδί κάτω των πέντε ετών μόνο του μέσα στο μπάνιο, ούτε για ένα λεπτό. Στην περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να φύγετε από το δωμάτιο βγάλτε το από την μπανιέρα. Ένα μωρό μπορεί να πνιγεί σε ελάχιστο νερό.
Μην το αφήνετε στην επίβλεψη του «μεγάλου του» αδελφού ή άλλου παιδιού που δεν είναι αρκετά μεγάλο για να θεωρείται αξιόπιστη baby sitter.
Να είστε πολύ προσεχτική όταν χρησιμοποιείτε τα ειδικά καρεκλάκια για το μπάνιο. Οι βεντούζες που το συγκρατούν στα τοιχώματα της μπανιέρας μπορεί να ξεκολλήσουν και το μωρό να πέσει.
Δεν είναι όλα τα παιχνίδια που προορίζονται για χρήση στην μπανιέρα ασφαλή για τα μωρά. Αναζητήστε στην συσκευασία το σήμα που πιστοποιεί την καταλληλότητα τους και μην αγοράζετε παιχνίδια για ηλικίες μεγαλύτερες από την ηλικία του μωρού. Αποφύγετε μικροσκοπικά βαρκάκια και άλλα αντικείμενα που ένα μωρό μπορεί να καταπιεί.

ΕπιστροφήΗμερολόγιο δραστηριοτήτων
Aρχική σελίδα Επικοινωνία Προφίλ Παιδότοποι 0-6 Περιοδικά 0-6 Kiddy Car Web TV Eκπαίδευση Δραστηριότητες Άρθρα Παιδική Χαρά
© 2018, 0-6