/ Aρχική σελίδα / Άρθρα / Πρωτοσχολική ηλικία / Υγεία / Πρόληψη και αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό Α/Η1Ν1 σε παιδιά

Πρόληψη και αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό Α/Η1Ν1 σε παιδιά

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΙΟ ΓΡΙΠΗΣ Α/Η1Ν1 ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ
 
  

Κατά  την τρέχουσα περίοδο, οι γνώσεις  που η ιατρική κοινότητα διαθέτει σχετικά με τις εκδηλώσεις που  μπορεί να παρουσιάζει η λοίμωξη  από το νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1 σε παιδιά είναι περιορισμένες. Η εμπειρία όμως τόσο από την εποχική γρίπη όσο και από τις περιόδους πανδημιών γρίπης καταδεικνύει ότι τα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών καθώς και αυτά που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών.

      Η διάκριση των συμπτωμάτων της  λοίμωξης από τον ιό της γρίπης ή από άλλους ιούς που προσβάλλουν  το αναπνευστικό σύστημα είναι δυσχερής. Τα μικρά παιδιά είναι πιθανό να μην παρουσιάζουν τα τυπικά συμπτώματα της γρίπης (π.χ. πυρετός, βήχας). Στα βρέφη η κλινική εικόνα μπορεί να προβάλλει με πυρετό και λήθαργο ενώ μπορεί να απουσιάζει ο βήχας ή άλλα συμπτώματα και σημεία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Μικροβιακές δευτερογενείς  λοιμώξεις, ιδίως από Staphylococcus aureus, και Streptococcus pneumoniae είναι πιθανό να επιπλέξουν την πορεία της λοίμωξης και να επιβαρύνουν την κλινική έκβαση.

Συμπτώματα

      Στα συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης περιλαμβάνονται: άπνοια, ταχύπνοια, δύσπνοια, κυάνωση, αφυδάτωση, μεταβολή του επιπέδου συνείδησης, ευερεθιστότητα.

Προσοχή: Η ασπιρίνη δεν  πρέπει να χορηγείται ως αντιπυρετικό σε κανέναν ασθενή με συμπτώματα γρίπης, ηλικίας μικρότερης των 18 ετών λόγω του  κινδύνου εμφάνισης  συνδρόμου Reye. Για  την αντιμετώπιση του πυρετού συστήνεται η χορήγηση άλλων αντιπυρετικών όπως η παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ  ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ  ΤΟΥ 1 ΕΤΟΥΣ

      Η απόφαση της χορήγησης αντι-ιικών  φαρμάκων βασίζεται κυρίως στην κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ενδείξεων θεραπείας από τους υπεύθυνους ιατρούς. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παιδιά που εμφανίζουν ήπιες κλινικές εκδηλώσεις εμπύρετης λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, δε χρειάζεται να λάβουν αντι-ιική θεραπεία εκτός εάν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη.

Στην παρούσα  φάση, η χορήγηση αντι-ικής θεραπείας  μπορεί να θεωρείται απαραίτητη και  εφόσον είναι σύμφωνη η κρίση  των θεραπόντων ιατρών στις ακόλουθες περιπτώσεις;

• Νοσηλευόμενοι  ασθενείς με συμπτώματα γρίπης ή επιβεβαιωμένη  λοίμωξη από τον ιό

γρίπης Α/Η1Ν1

• Ασθενείς που  ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη.

Για τα παιδιά πρέπει να συνεκτιμάται το γεγονός της αυξημένης πιθανότητας επιπλοκών από τη γρίπη σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών και ιδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Η αντι-ιική θεραπεία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατό συντομότερα  μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και κατά προτίμηση εντός των πρώτων 48 ωρών. Υπάρχουν μελέτες που αφορούν στη θεραπεία της εποχικής γρίπης και συνηγορούν υπέρ μείωσης της θνητότητας και της διάρκειας νοσηλείας ακόμη και σε περιπτώσεις έναρξης της αντι-ιικής θεραπείας μετά την πάροδο 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η συνιστώμενη διάρκεια θεραπείας είναι 5 ημέρες.

Το συνιστώμενο  δοσολογικό σχήμα για τη θεραπεία της γρίπης από το νέο ιό Α/Η1Ν1 σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του  ενός έτους δε διαφέρει από αυτό της εποχικής γρίπης.

Η ζαναμιβίρη χορηγείται ως θεραπεία σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 7 ετών και ως προφύλαξη σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών και βρίσκεται σε εισπνεόμενη μορφή. 

Σημειώνεται ότι η χορήγηση ζαναμιβίρης δεν  συνιστάται σε άτομα  με υποκείμενο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
 

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΤΙ-ΙΙΚΩΝ  ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΤΟΥ 1 ΕΤΟΥΣ

      Τα  παιδιά ηλικίας μικρότερης του ενός έτους βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών από την εποχική γρίπη σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά. Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα βρέφη ηλικίας κάτω των έξι μηνών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκριτικά δεδομένα για τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε περιπτώσεις λοίμωξης από νέο ιό γρίπης Α/Η1Ν1 ανά ηλικιακή ομάδα στα παιδιά.

      Περιορισμένα  είναι επίσης τα δεδομένα που υπάρχουν για τη χρήση της οσελταμιβίρης  ή της ζαναμιβίρης σε παιδιά μικρότερα  του έτους. Σύμφωνα όμως με αυτά, οι ενδείξεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών είναι σπάνιες, ενώ δε φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία για αυξημένη  τοξικότητα σχετιζόμενη με τη μικρή ηλικία. Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συνυπολογίζουν το γεγονός των περιορισμένων δεδομένων για την ασφάλεια της οσελταμιβίρης πριν τη λήψη της απόφασης για τη χορήγηση της σε βρέφη με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις και επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο ιό Α/Η1Ν1 και ή σε βρέφη που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης από το νέο ιό Α/Η1Ν1.

      Στην  περίπτωση που αποφασιστεί η  χορήγηση της οσελταμιβίρης, πρέπει να υπάρχει στενή παρακολούθηση για το ενδεχόμενο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ  ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ, ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ  ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Τηλ. 210-5212000
www.keel.org.gr

ΕπιστροφήΗμερολόγιο δραστηριοτήτων
Aρχική σελίδα Επικοινωνία Προφίλ Παιδότοποι 0-6 Περιοδικά 0-6 Kiddy Car Web TV Eκπαίδευση Δραστηριότητες Άρθρα Παιδική Χαρά
© 2018, 0-6