/ Aρχική σελίδα / Άρθρα / Εγκυμοσύνη μετά τα τριάντα

Εγκυμοσύνη μετά τα τριάντα

Εγκυμοσύνη μετά τα τριάντα

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια μέλλουσα μαμά; Πώς μπορεί να προστατέψει το έμβρυο και τον εαυτό της;

«Δεσποινίς ετών 39», είναι ο τίτλος μιας παλιάς και πολυαγαπημένης ελληνικής κωμωδίας. Η σιτεμένη γεροντοκόρη, που μάταια προσπαθεί να αποκαταστήσει ο αδελφός της, στην εποχή μας θα ήταν πολύ πιο τυχερή. Όμορφη, ανεξάρτητη, νέα και έτοιμη για να δημιουργήσει πλέον την οικογένειά της.

Τα αίτια της αλλαγής
Στην εποχή μας όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών. Εξηγώντας το απλά θα λέγαμε ότι οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει επηρεάζοντας ταυτόχρονα το σύστημα αξιών των σημερινών ζευγαριών. Για ένα σημαντικό αριθμό γυναικών σήμερα η εργασία δεν είναι μόνο ένας τρόπος ενίσχυσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Οι γυναίκες σπουδάζουν και εργάζονται, γιατί ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της εργασίας τους, για την καριέρα τους και επιθυμούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητες. Η ανάγκη να διασφαλίσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την επιθυμία και των δύο γονέων να προσφέρουν στα παιδιά τους τις δυνατόν καλύτερες συνθήκες ζωής μεταθέτουν την απόφαση για την απόκτηση παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.
Ακόμη και τα κριτήρια για την επιλογή του συντρόφου είναι πλέον διαφορετικά. Στα πλαίσια ενός γάμου τα ζευγάρια προτιμούν να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα για καλή συμβίωση και επικοινωνία μεταξύ τους πριν τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κατά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των γυναικών που έγιναν για πρώτη φορά μητέρες μετά την ηλικία των 35 ετών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Προγεννητικός έλεγχος και κίνδυνοι
Οι περισσότερες γυναίκες μεταξύ των 30 και 40 ετών έχουν υγιή εγκυμοσύνη και γεννούν υγιή μωρά. Η προηγμένη, σε σχέση με το παρελθόν ιατρική φροντίδα αποτελεί πλεονέκτημα για όλες τις ηλικίες. Σε σχέση με όσα αναφέρουμε παρακάτω, είναι σωστό να τονίσουμε ότι οι ακόλουθοι κίνδυνοι είναι σχετικά σπάνιοι και δεν αφορούν το σύνολο των γυναικών. Επειδή όμως σχετίζονται άμεσα με την ηλικία και αυξάνονται αναλογικά, όσο μεγαλύτερη αποφασίσετε να κάνετε το πρώτο σας παιδί τόσο περισσότερο ενημερωμένη θα πρέπει να είστε για κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις που ίσως αντιμετωπίσετε.
Γονιμότητα. Πριν τη σύλληψη οι περισσότερες απορίες αφορούν φυσικά τη γονιμότητα και την υγεία του παιδιού και της μέλλουσας μητέρας. Είναι αλήθεια ότι η γονιμότητα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Πιθανή μείωση της ωορρηξίας ή ύπαρξη άλλων προβλημάτων μπορεί να εμποδίσουν μία γυναίκα μετά τα 30 να συλλάβει τόσο εύκολα όσο μια νεότερή της. Σε μια παρατεινόμενη, άνω των έξι μηνών δυσκολία σύλληψης θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας έχοντας υπόψη σας ότι πολλές τέτοιου είδους περιπτώσεις στην εποχή μας αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Πάντως, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία σύλληψης ταυτόχρονα μεταξύ των 35 και 39 αυξάνεται και η πιθανότητα κυοφορίας διδύμων.

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
Η πιθανότητα, επίσης χρωμοσωμικών ανωμαλιών αυξάνετε με την ηλικία. Μετά τα 35 θεωρούνται απαραίτητες οι σχετικές εξετάσεις για να αποκλειστεί η πιθανότητα της ύπαρξης του συνδρόμου Down ή άλλων συγγενών ανωμαλιών. Πάντως το ευχάριστο είναι ότι το 95% των γυναικών που υποβάλλονται στα test λαμβάνουν τη διαβεβαίωση ότι πρόκειται να γεννήσουν ένα υγιέστατο μωρό.


Αποβολή.
 Οι πιθανότητες αποβολής δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ηλικία τουλάχιστον όχι πριν τα 40, ηλικία μετά την οποία οι πιθανότητες διπλασιάζονται πάντα σε σχέση με μία υγιή γυναίκα 20 χρονών.
Πρόωρα μωρά. Δεν έχει αποδειχθεί κάποια σοβαρής σημασίας σχέση ανάμεσα στην εγκυμοσύνη μετά τα 30 και στη γέννηση πρόωρου ή μωρού με μικρότερο βάρος από το κανονικό. Παρόλο που έχει διαπιστωθεί η πιθανότητα, κυρίως όταν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η παχυσαρκία ή το κάπνισμα.

Σε γενικές γραμμές σήμερα οι γυναίκες πάνω των 30 βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση υγείας και έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα έχουν μία κανονική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό. Λαμβάνοντας υπόψη τους ότι ο προγεννητικός έλεγχος και οι συχνές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβεβλημένες στην περίπτωσή τους. Και ακολουθώντας όλους τους κανόνες που συνοδεύουν μία εγκυμοσύνη σε οποιαδήποτε ηλικία.


Τα υπέρ και τα κατά
Οι κοινωνικές και ανθρώπινες προεκτάσεις του ζητήματος όσον αφορά στους ενδιαφερόμενους (παιδιά και γονείς) είναι σε γενικές γραμμές θετικές. Η μητρότητα μετά την ηλικία των 30 είναι συνήθως προϊόν επιλογής και όχι τύχης. Οι γονείς είναι πιο ώριμοι και αποφασισμένοι να ασχοληθούν με τις ανάγκες των παιδιών τους. Είναι περισσότερο ενημερωμένοι ή προσπαθούν να ενημερώνονται για τις εξελίξεις στους τομείς που μπορεί να ωφελήσουν το παιδί τους. Συνήθως έχουν άνω του μέσου μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο και επιθυμούν να εξασφαλίζουν στα παιδιά τους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ό,τι αφορά την υγεία, την εκπαίδευση και γενικά την καλή ανάπτυξή τους
Από την άλλη πλευρά η υπερπροστασία ή αντίθετα η υπεραπασχόληση με την εργασία είναι συμπτώματα που εμφανίζονται συχνότερα εδώ παρά στους νεότερους σε ηλικία γονείς.
Επειδή η εμπειρία της ζωής και το αίσθημα ευθύνης μεγαλώνει με τα χρόνια πολλές μητέρες αφοσιώνονται στα παιδιά τους προσπαθώντας να τα προστατέψουν και να τους προσφέρουν όλα όσα κρίνουν απαραίτητα.
Σε αντίθεση με αυτή την κατηγορία υπάρχει ένα ποσοστό γυναικών που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν έχουν όμως τη διάθεση να μειώσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες προς χάριν του παιδιού. Η μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα που συνήθως διαθέτουν, τους επιτρέπει να εξασφαλίζουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να συνεχίσουν την εργασία τους όπως και πριν.

Εν συντομία γι’ αυτό το θέμα θα αναφέρουμε ό,τι οι μέχρι σήμερα έρευνες έχουν αποδείξει ότι αν το πρόσωπο που προσέχει το παιδί, ειδικά μέχρι τα δυο του χρόνια, είναι σταθερό και υπεύθυνο, η απουσία της μητέρας κάποιες ώρες την ημέρα δεν είναι αρνητική χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να λείπει συνεχώς. Επίσης, η λύση του παιδικού σταθμού δεν φαίνεται να βλάπτει την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού αντιθέτως η παρέα των συνομηλίκων του το βοηθάει να προσαρμόζεται καλύτερα στο κοινωνικό του περιβάλλον ενθαρρύνοντας την ανεξαρτησία του. Όμως, υπεύθυνοι για την ανατροφή και την ασφάλειά του είναι οι γονείς του και η συνεχής απουσία τους που μπορεί το παιδί να εξηγήσει σαν αδιαφορία το τραυματίζει και το αποπροσανατολίζει.

Η αλήθεια είναι ότι ένα παιδί σε οποιαδήποτε ηλικία και αν έρθει στη ζωή ενός ζευγαριού, αλλάζει τα δεδομένα και ανατρέπει πολλές από τις μέχρι τώρα συνήθειες δημιουργώντας νέες προτεραιότητες. Πρόκειται όμως για μια μακρόχρονη σχέση και θα πρέπει οι ρυθμίσεις να γίνονται σταδιακά και όχι βεβιασμένα, με βάση πάντα το καλό του παιδιού αλλά και τη δυνατότητα των γονιών να προσαρμόσουν μια υπάρχουσα κατάσταση.


Επιστροφή    Ημερολόγιο δραστηριοτήτων
    Aρχική σελίδα Επικοινωνία Προφίλ Παιδότοποι 0-6 Περιοδικά 0-6 Kiddy Car Web TV Eκπαίδευση Δραστηριότητες Άρθρα Παιδική Χαρά
    © 2019, 0-6